Noutati

Scad riscurile angajatorilor după schimbarea legilor privind angajarea muncitorilor străini
Noutati

Scad riscurile angajatorilor după schimbarea legilor privind angajarea muncitorilor străini

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă susține schimbările aduse de proiectul de Ordonanță de Urgență, care modifică legislația referitoare la condițiile de angajare a muncitorilor străini.

Noile prevederi pot oferi stabilitate suplimentară angajatorilor, în ciuda amenzilor considerabile care sunt anunțate.

,,Patronatul susține și încurajează obligativitatea de a încheia un contract de muncă în maxim 15 zile de la sosirea în țară a muncitorilor străini, întrucât scopul intrării lor în România este acela de a lucra efectiv, cu toate formele legale aferente. Prin urmare, dacă acest lucru nu se întâmplă într-un timp scurt, înseamnă că scopul venirii lor în România este altul decât angajarea în muncă”, declară Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Modificarea perioadei actuale de maximum 90 de zile, acordate de autorități angajatorilor pentru înregistrarea contractului de muncă semnat cu personalul străin, la 15 zile, atrage după sine amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru angajatori.

În schimb, pentru muncitorii străini cărora astfel nu li se prelungește dreptul de ședere, autoritățile pot dispune revocarea vizei, ceea ce înseamnă că vor fi trimiși înapoi acasă.

Odată cu aprobarea acestei ordonanțe de urgență, angajatorii români vor avea mai puține riscuri în ceea ce privește posibila fugă a muncitorilor străini de la locul de muncă. Este un instrument prin care autoritățile vor avea posibilitatea să îi îndepărteze pe cei care doresc să facă altceva decât să lucreze pe teritoriul României.

Dacă întreg procesul de aducere a forței de muncă presupune pentru angajator o perioadă de așteptare cuprinsă, în medie, între șase și opt luni de la semnarea contractului de recrutare, de multe ori antreprenorii se răzgândesc în privința muncitorilor străini, care astfel rămân abandonați în aeroport sau pur și simplu în stradă.

,,Cu siguranță că angajatorii români care până acum reacționau iresponsabil și decideau să renunțe pur și simplu la muncitorii străini aduși în țară, se vor gândi de două ori înainte de a-și abandona personalul. Vom vedea în timp o scădere drastică a cazurilor tragice care îi vizau pe muncitorii străini, care pur și simplu odată ajunși în țară erau ai nimănui, fără un loc de muncă, fără un acoperiș deasupra capului sau mâncare”, a completat Corina Constantin.

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă le recomandă angajatorilor români să lucreze doar cu agenții de recrutare a personalului străin cu experiență și un istoric demonstrat de bune practici în domeniu.

Potrivit modificărilor legislative publicate în Monitorul Oficial, Inspectoratul General pentru Imigrări are acum instrumentele legale necesare pentru controale la sediile societăților care facilitează migrația ilegală. Tot acum a fost anunțată extinderea valabilității permisului de ședere al muncitorilor străini de la 1 an, la 2 ani, soluție așteptată de personalul extracomunitar și de angajatori.

Sursa: Forbes.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *