Noutati

Sa ne cunoastem mai bine: mancarea nepaleza
Noutati

Sa ne cunoastem mai bine: mancarea nepaleza

Intr-o societate focusata pe familie, mancarea joaca un rol important, constituind aproape un ritual, de aceea copiii invata de mici sa gateasca. Intrucat parintii merg la lucru, in special in agricultura, copiii raman acasa si pregatesc de mici mancaruri simple pentru frati sau bunici. Cel mai popular fel de mancare nepalez este “Dal Bhat” sau orez si supa de linte. “Dal Bhat” este la fel de popular in Nepal precum este ciorba in bucataria romaneasca. Daca noi putem avea zile in care sa nu o consumam, nepalezii, in schimb, nu se vor simti bine intr-o zi in care nu au consumat cel putin o portie de orez. Painea joaca un rol important in bucataria nepaleza, dar nu painea alba, asa cum o consumam noi, ci sub forma de lipie, si poarta denumirea de Sel Roti.

Majoritatea felurilor de mancare sunt pregatite picant sau foarte picant. Carnea nu ocupa un rol important, fie din convingeri religioase (80% din nepalezi sunt de religie budista), fie pentru ca este o resursa greu accesibila multora, carnea avand o pondere de ¼ dintr-o masa obisnuita.

Deseori intalnim in meniul nepalezilor legume de tot felul, prajite si condimentate intens cu ghimbir, turmeric, piper, coriandru, seminte de mustar, curry, chimen, schinduf si alte condimente pe care noi nu le folosim atat de des, dar sunt extreme de appreciate de majoritatea asiaticilor. Un fel de mancare des intalnit este Saag, sau frunze de mustar sotate in putin ulei si asezonate cu chimen si turmeric. Pentru un nou initiat in bucataria nepaleza, legumele si carnea gatite par a avea acelasi gust indiferent de modul de preparare, dar, pe masura ce descoperim bucataria de langa Everest putem face diferenta intre condimentele folosite.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *